vineri, 24 februarie 2012

Sensul vietii

Recunosc, nu e postul meu, e luat dintr-un topic de pe grupul Idei in dialog de pe facebook, unde parerile sunt a unor oameni pentru care raspunsul : "Asa e dat de la dumnezeu" nu este unul valid sau suficient.
Ce sens are sa traiesti? Dupa ce toti cei care te-au cunoscut vor fi murit, va fi ca si cand nu ai fi trait niciodata!

Lucian Vâlsan Dacă ai fost relevant, toți cei care te-au cunoscut vor fi murit, dar numai după ce au spus și altora despre cât de relevant ai fost.
Iată că și despre Newton știm și-acum deși toți cei care l-au cunoscut sunt morți de mult.

Ita St Si eu mi-am pus deseori aceasta intrebare. Dar am ajuns la concluzia ca nu isi are rostul. Nu conteaza cat ai trait, de ce ai trait, atat cat privesti totul in ansamblu - noi suntem cei ce scriem povestea unei "existente". Noi om fi irelevanti. Irelevant este si un atom. Ce conteaza daca bucata de substanta are in plus sau in minus un atom...e irelevant. Dar faptul ca are multi si formeaza o bucata sau o cantitate - este relevant. Ar fi frumos, ca dupa incetarea existentei speciei umane sau chiar a intregii planete, sa existe alta civilizatie extraterestra pentru care povestea existentei noastre sa insemne ceva...chiar daca la scara mai larga...nu per om. Dar cred ca indraznesc sa sper prea mult. Asa ca ma multumesc cu existenta mea, incerc sa ma bucur cat mai mult de ea si ma cred al naibii de norocoasa ca exist...chiar si pentru putin in comparatie cu timpul universal.

Bogdan Calcan Are rost sa te intrebi daca are rost sau nu?
Just live!

Alexandru Stancu Traieste pt azi nu p eternitate.

Cip Pruteanu Ideea de "sens" nu poate fi atribuita unor procese la infinit (si in special celor generale, si laxe, gen existenta, viata, viata dupa moarte, etc.). Unor instante particulare bine delimitate e ok sa le atribui sens (are bagaj congnitiv afirmatia), dar unor instante generale e lipsita de orice logica. Nu e nimic care ar putea da "sens", in mod concluziv si real, vietii. Astfel, daca ia un motiv pentru care sa traiesti (oricare ar fi el, frica, curiozitate, placere, etc.) o faci, iar cand ramai fara el, poti foarte elegant sa ii pui capat existentei.
Iar legat de a doua parte a intrebarii ("Dupa ce toti cei care te-au cunoscut vor fi murit, va fi ca si cand nu ai fi trait niciodata"), mi se pare absolut irelevant. Oricum sunt mort, nu ma incalzeste cu nimic ce fac/stiu ceilalti, ca eu nu mai exist. Viata e doar aici, atat timp cat o traiesc. In afara de asta, nimic nu e relevant, in vreun fel.

Alexandru Stancu Are dreptate Cip Pruteanu, viata are -sens- prin simplu fapt ca e finita, daca ar fi fost eterna ar fi fost lipsita de valoare caci ar fi din plin. Less is more. Scarcity gives it value. Daca am avea o viata medie de 20-30 de ani doar am fi si mai disperati de viata. 

Lazăr Lung ideea de "sens" nici n-are sens raportata la viata.
sensul se refera la actiuni pe care le-ai inceput premeditat, ori cand omul dobandeste ceea ce numim constienta, deja procesul vietii e in plina desfasurare iar decizia de a-l incepe nu apartine omului in cauza

se face presupunerea ca omul alege sa traiasca pentru ca viata are un "scop"; de unde se poate "deduce" ulterior ca daca nu reusesti sa identifici acest scop atunci continuitatea vietii intra in discutie.

dar nu e cazul; majoritatea oamenilor nu au o alegere in ceea ce priveste viata; cei care "aleg" sa se sinucida fiindca "nu isi gasesc scopul" aveau un defect de dinainte care ii predispunea spre asta.

continuitatea biologica e vine natural din partea neconstientizata a organismului, tot asa cum dimineata dupa un somn bun te simti plin(a) de vigoare

Bogdan Calcan Eh, acum putem sa consideram ca putem avea o ratiune majora in viata: familia, copii, gloria etc. Putem de asemenea sa nu avem nimic in sensul unui sens.

Alexandru Nitu Ca sa cunosti pe altii Marian, ca sa cunosti vremuri noi si sa ai ocazia de a face parte din viitorul pe care azi ti-l imaginezi   

Va invit sa expuneti parerile pe grupul nostru sau poate gasiti raspunsuri diferite de cele ce le-ati primit pana acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu