miercuri, 14 decembrie 2011

Cetateanul nemultumit: suturile de la guvern

Se pare ca zicatoarea celebra "Un shut in fund e un pas inainte" nu e tocmai in conformitate cu suturile primite de la guvernul Romaniei, de obicei pasul fiind inapoi. De ce? Pai guvernul s-a gandit ca ar fi mai avantajos pentru el  daca ar taia cea mai prolifica si fructifera ramura din pomul economiei romanesti si anume a aplicat lovitura de pre-gratzie pfa-urilor care activau in domeniul IT-ului - unul din putinele domenii care mai misca prin Romania. (Lovitura de gratie ar fi aia cand se va scoate scutirea de impozitul pe venit pentru programatori). Nu mai e un secret de mult forma de colaborare intre firme si angajatii/ pfa cu norma de venit. Idiotii au scos aceasta forma de impozitare urmand ca toate pfa-urile sa treaca pe sistem real: adica mai multa umblatura, contabilitate si alte nebunii pe capul si asa bine ametit al contribuabililor. Acum cam toti au ramas la mila angajatorilor, daca nu ori va trebui sa renunte la o parte din salar, ori sa se reprofileze pe alte domenii gen dactilograf..la urma urmei tot dactilografam ceva..ca e cod, ca e documentatie ce mai conteaza. Ori, baietii destepti isi vor lua talpasita si vor ateriza direct in germanica unde pe langa salarii mult mai bune, din 2012 nu mai e nevoie de permis de munca. Ce nu face guvernul sa ne dea in cap?

3 comentarii:

  1. Titlul de programator cu PFA erau o gaselnita pentru a evita platirea unor taxe care in mod normal sunt platite de orice muncitor din tara asta.
    Pana acum un programator din Bucuresti care castiga in mana 2000E platea taxe ca pentru un salariu de 1500 Ron adica cat plateste un profesor la liceu. Tie ti se pare corect lucrul acesta ?
    PFA-ul a fost inventat pentru cei care nu pot estima cat vor castiga luna viitoare cum ar fi traducatorii sau notarii, pe cand un programator care lucreaza la o firma de cativa ani, 5 zile pe saptamana are o slujba si salariu fix deci nu poate fi PFA.
    Acum ca sunt multi care zic ca nu vor sa plateasca taxe ca oricum statul nu face nimic pentru ei e alta poveste.

    RăspundețiȘtergere
  2. ok, deacord! dar hai sa ne gandim cum sunt platiti majoritatea celor angajati....hmm..ah da! salariu minim pe economie pe carte de munca restul in mana (adic la negru)

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta e problema celui care accepta lucrul acesta, cu un simplu telefon la fortele de munca sau un email anonim acea firma va fi amendata iar seful, dupa noul cod al muncii poate face chiar puscarie.

    RăspundețiȘtergere